Dierfysiotherapie

indicaties

Preventief
Preventieve fysiotherapie voor sportpaarden is steeds vaker gebruikelijk. Een paard dat goed in z'n vel zit, levert betere prestaties. 

Een paard dat minder goed in z'n vel zit, bijvoorbeeld door pijn of ongemak, zal dit niet direct groots tonen. In het wild zal een roofdier altijd de zwakste uit de kudde kiezen als prooi. Wees dus bedacht op subtiele signalen van uw paard.

Naast preventie zijn er nog tal van andere redenen waarom uw paard voor fysiotherapie in aanmerking kan komen.
Bijvoorbeeld na ongelukken als vastliggen in de box, uitglijden met of zonder ruiter, in een hindernis springen of hangen aan het halstertouw.

Maar ook zonder duidelijke oorzaak kan uw paard signalen geven die duiden op pijn of ongemak.

Omgang
negatieve reacties/agressie tijdens opzadelen/aansingelen /opstijgen
moeilijk voeten geven/ lastig bij de hoefsmid
pijnreacties/agressie bij aanraking, bijvoorbeeld aaien, poetsen
achterhand toedraaien bij uit de stal halen

Tijdens arbeid
verminderde prestaties tijdens training of concours/wedstrijd
verzet tijdens arbeid, staakgedrag, tegen het bit/tegen de hand/ moeite met aanleuning en nageeflijkheid, onregelmatigheid/taktverlies, moeite met overgangen, scheef gaan, vaak overkruisd galopperen, telkens in verkeerde galop aanspringen, struikelen, slechte balans, moeilijk in willen buigen.

Lichamelijk
(subtiele) kreupelheden
staart scheef dragen
holle rug
wervelkolomproblematiek: o.a. Kissing spines, artrose, blokkade (stijfheid)
beenproblematiek: o.a. peesblessures, spat, artrose
spierproblematiek: o.a. spierbeschadiging, verrekking, verkorting
neurologische aandoeningen: o.a. ataxie, zenuwletsel
na een (O.C.D.)-operatie
verkleving van oude littekens

Twijfelt u of uw paard voor fysiotherapie in aanmerking komt? Neem dan gerust contact op.

In acute/ernstige gevallen is het van belang eerst de dierenarts te contacteren. 

 

onderzoek

Vraaggesprek
Een consult dierfysiotherapie begin ik gewoonlijk met een vraaggesprek. Tijdens dit gesprek wil ik graag meer te weten komen over uw paard, de klachten, het ontstaan van de klacht, wat het in stand houdt/verergert of verbetert en eventuele behandelingen. Maar ook hoe uw dagelijkse training eruit ziet, wat u het paard voert en welke (sportieve) prestaties u uzelf en het paard ten doel gesteld heeft.

Inspectie
Vervolgens zal ik het paard inspecteren. Daarbij let ik op de bouw, de bespiering, de gewoontehouding van het paard en andere zaken die zo opvallen. Daarna zal ik over het hele paardenlichaam voelen (palperen) naar aanwijzingen die voor mij van belang zijn. Denk aan warme plekken, zwelling, gespannen spieren en dergelijke.

Bewegingsonderzoek
Aansluitend wil ik het paard graag zien bewegen. Gewoonlijk is dit aan de longe, maar indien nodig kan dit ook onder het zadel zijn. Het bewegingsonderzoek bestaat uit de volgende onderdelen;

  • Stap en draf op de rechte lijn op harde ondergrond.
  • Stap en draf op de volte op harde ondergrond.
  • Stap, draf en galop op de volte op een zachte ondergrond.

Als het bewegingsonderzoek is afgerond zal ik weer het hele paard palperen. Nu om te zien of er veranderingen zijn in vergelijking tot voor het bewegen.

Lichamelijk onderzoek
Daarna zal ik uw paard lichamelijk onderzoeken. Ik onderzoek o.a. de beweeglijkheid van de gehele wervelkolom, de spanning en lengte van bepaalde spieren, de beweeglijkheid van afzonderlijke gewrichten, de eventuele pijnlijkheid van bepaalde structuren en de lenigheid van het paard in zijn geheel . Indien nodig kan ik een neurologisch onderzoek doen.

Na het doen van deze onderzoeken zal ik de uitkomsten met u bespreken en in samenspraak met u een behandelplan opstellen. Indien nodig zal ik, afgaande op mijn bevindingen, uw paard doorverwijzen naar de dierenarts.

behandeling

Ik werk altijd met een behandelplan. Een behandelplan bestaat uit een fysiotherapie behandeling voor uw paard, huiswerkoefeningen en een trainingsadvies. Houd er rekening mee dat het paard tot 3 dagen na de behandeling een aangepast trainingsschema mee krijgt. 

Ik heb verschillende mogelijkheden om het paard te behandelen.

Massage
Massage is een manuele vaardigheid gericht op de spieren, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende technieken. Ik kan het volgende bereiken door middel van massage;

  • pijndemping
  • verbeteren van de doorbloeding
  • het normaliseren van spierspanning
  • totale ontspanning van het paard
  • Verbeteren van lymfe afvoer
  • verkleving van bindweefsel en/of oude littekens losmaken

Massage gun
Ik heb de beschikking over een massage gun. Hiermee kan ik dezelfde effecten bereiken als met massage, maar met een wat diepere inwerking. Over het algemeen accepteren paarden deze massage gun heel goed.

Mobilisaties
Ik maak gebruik van manuele mobiliserende technieken. Mobiliseren wil zeggen; het vergroten van de bewegingsmogelijkheden in gewrichten. Ik richt me daarbij ook op de gewrichten tussen de wervels in de wervelkolom. Deze wervels moeten ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

Fascia tool
Voor het losmaken van fasciale structuren maak ik gebruik van een fascia tool. Fascie is een vorm van bindweefsel die het hele lichaam met elkaar verbindt. Een verstrakte fascie kan een gevolg, maar ook een oorzaak zijn voor verminderde beweeglijkheid van meerdere weefsels van het paardenlichaam. Ik spoor de verstrakking op, behandel de fascie en het lichaam herstelt de beweeglijkheid. 

Bodywork en Stretches
Dit zijn rek en strekoefeningen gericht op het verkrijgen van maximale beweeglijkheid in de wervelkolom. En op het bereiken van optimale spierlengte. Hierdoor wordt het paard links en rechts gelijker en is daardoor makkelijker recht te richten.
Deze oefeningen kunnen in stilstand, maar ook in beweging worden uitgevoerd.

Fysiotechniek
De meest bekende voorbeelden van deze fysiotechnische applicaties zijn warmte en koude. Maar ook magneetveld-therapie en laser. Indien deze behandelvorm gewenst is, zal ik u adviseren hoe u uw paard hiermee kunt behandelen.

dry needling

Dry-needling behoort niet standaard tot de behandelmogelijkheden van een dierenfysiotherapeut. Ik heb hiervoor een extra opleiding gevolgd bij Andrea Schachinger.

Dry Needling is een techniek waarbij myofasciale triggerpoints (knopen) in de spieren van het paard worden behandeld met een 'droge naald'. Dit wil zeggen dat er geen vloeistof aan te pas komt.

Er wordt gebruikt gemaakt van acupunctuur naalden. Dit is ook de enigste overeenkomst met acupunctuur. De theorie achter beide behandelwijzen is totaal verschillend.

Bij dry-needling wordt een trigger-point in een spier aangeprikt waardoor deze uit elkaar valt. Omdat de paardenhuid hooggevoelig is, is het belangrijk een goede priktechniek te hanteren. Bij paarden die de dry-needling methode niet tolereren, kies ik voor massage. Als het paard dan beter ontspant kan ik vaak alsnog dry-needling toepassen.

Ik gebruik dry-needling als aanvulling op mijn behandeling. Het combineren van dierfysiotherapie en dry-needling zorgt ervoor dat mijn totale behandeling meer effect zal hebben en ik meer kan bereiken in een korter tijdsbestek.

huiswerkoefeningen

Het succes van een fysiotherapie behandeling voor uw paard valt of staat mede met de training die erop volgt. 

Om een zo goed mogelijk effect van de behandeling te bereiken, zijn er bepaalde oefeningen/body stretches die u zelf kunt doen met uw paard. Deze oefeningen zorgen ervoor dat de verkregen bewegingsvrijheid bevestigd wordt en behouden blijft. Ik zal u instrueren hoe u deze oefeningen het beste kan doen.

Tevens bespreek ik met u de mate en wijze van training en beweging in de periode na de behandeling. 

Hierbij beantwoord ik vragen als 
"Hoeveel rust heeft mijn paard nodig?", 
"Waar moet ik op letten tijdens het rijden?" en 
"Wanneer kan ik weer op concours?".

fysiotherapie onder het zadel

Wilt u in uw training graag een vervolg geven aan de fysiotherapie behandeling van uw paard? Dan is fysiotherapie onder het zadel een aanrader. Ik kom hiervoor naar uw eigen trainingslocatie. 

Tijdens deze 45 minuten durende sessie richt ik mij vooral op het biomechanisch correct gaande paard. Het is een les die specifiek is afgestemd op uw paard. U krijgt oefeningen die voor uw paard op dat moment belangrijk zijn en ik leg u uit waarom. 

Hierdoor sluit uw training nog beter aan op de fysiotherapie behandeling en zult u een beter en langduriger resultaat halen.

Deze individuele sessie is ook geschikt als u ondersteuning wenst bij het oppakken van uw paard na een blessure. Of wanneer u tegen rijtechnische zaken aanloopt die u graag eens door een dierenfysiotherapeut wilt laten beoordelen.

 


AP Dierfysiotherapie
Geelster 100
7577 GD Oldenzaal

06-13605995
info@apdierfysiotherapie.nl

Contact ons

Erg vakkundig

Vakkundig. Vriendelijk. Recht door zee.

Aanrader

Ik raad alle paarden Anne Pross dierfysiotherapie aan. :)

Goede fysio

Dikke aanrader om je paard door haar na te laten kijken en te laten behandelen.

Vriendelijke fysio

Neemt de tijd en luistert naar je verhaal.

Echt een topper!

2 weken terug heeft mijn merrie een behandeling van Anne gehad en ze is nu lekker los en veel fijner te rijden.

4.80/5