Dierfysiotherapie

indicaties

Het is voor een paard geheel logisch om pijn of ongemak niet direct groots te tonen. In het wild zal een roofdier altijd de zwakste uit de kudde kiezen als prooi.

Neem subtiele signalen dat er iets mis is dus serieus en schakel vroegtijdig een professional in. Ook na grotere gebeurtenissen als vastliggen in de box, uitglijden met of zonder ruiter, in een hindernis springen of hangen aan het halstertouw, is het verstandig uw paard door een fysiotherapeut te laten onderzoeken.

Volgende opsomming is een lijstje van zaken waarbij u kunt overwegen een dierenfysiotherapeut in te schakelen. In acute/ernstige gevallen of bij twijfel is het van belang eerst de dierenarts te contacteren. 

Omgang
negatieve reacties/agressie tijdens opzadelen/aansingelen /opstijgen
moeilijk voeten geven/ lastig bij de hoefsmid
pijnreacties/agressie bij aanraking, bijvoorbeeld aaien, poetsen
achterhand toedraaien bij uit de stal halen

Tijdens arbeid
verminderde prestaties tijdens training of concours/wedstrijd
verzet tijdens arbeid, staakgedrag, tegen het bit/tegen de hand/ moeite met aanleuning en nageeflijkheid, onregelmatigheid/taktverlies, moeite met overgangen, scheef gaan, vaak overkruisd galopperen, telkens in verkeerde galop aanspringen, struikelen, slechte balans, moeilijk in willen buigen.

Lichamelijk
(subtiele) kreupelheden
staart scheef dragen
holle rug
wervelkolomproblematiek: o.a. Kissing spines, artrose, blokkade (stijfheid)
beenproblematiek: o.a. peesblessures, spat, artrose
spierproblematiek: o.a. spierbeschadiging, verrekking, verkorting
neurologische aandoeningen: o.a. ataxie, zenuwletsel
post-operatief
verkleving van oude littekens

Twijfelt u of uw paard voor fysiotherapie in aanmerking komt? Neem dan gerust contact op.

Preventief
Het veelgehoorde gezegde voorkomen is beter dan genezen geldt zeker ook voor uw paard. Indien u problemen liever voor bent is het mogelijke een (half)jaarlijkse check-up te laten doen.

onderzoek

Wanneer ik bij u op stal kom voor een dierfysiotherapeutisch consult zal ik altijd beginnen met een vraaggesprek. Tijdens dit gesprek wil ik graag meer te weten komen over uw paard, de klachten, het ontstaan van de klacht, wat het in stand houdt/verergert of verbetert en eventuele behandelingen. Maar ook hoe uw dagelijkse training eruit ziet, wat u het paard voert en welke (sportieve) prestaties u uzelf en het paard ten doel gesteld heeft.

Vervolgens zal ik het paard inspecteren. Daarbij let ik op de bouw, de bespiering, de gewoontehouding van het paard en andere zaken die zo opvallen. Daarna zal ik over het hele paardenlichaam voelen (palperen) naar aanwijzingen die voor mij van belang zijn. Denk aan warme plekken, zwelling, gespannen spieren en dergelijke.

Aansluitend wil ik het paard graag zien bewegen. Het bewegingonderzoek bestaat normaal gesproken uit de volgende onderdelen;

  • Stap en draf op de rechte lijn op harde ondergrond.
  • Stap en draf op de volte op harde ondergrond.
  • Stap, draf en galop op de volte op een zachte ondergrond.

Als het bewegingsonderzoek is afgerond zal ik weer het hele paard palperen. Nu om te zien of er veranderingen zijn in vergelijking tot voor het bewegen.

Daarna zal ik uw paard lichamelijk onderzoeken. Ik onderzoek o.a. de beweeglijkheid van de gehele wervelkolom, de spanning en lengte van bepaalde spieren, de beweeglijkheid van afzonderlijke gewrichten, de eventuele pijnlijkheid van bepaalde structuren en de lenigheid van het paard in zijn geheel . Indien nodig kan ik een neurologisch onderzoek doen.

Na het doen van deze onderzoeken zal ik de uitkomsten met u bespreken en in samenspraak met u een behandelplan opstellen. Indien nodig zal ik, afgaande op mijn bevindingen, uw paard doorverwijzen naar de dierenarts.

behandeling

Ik werk altijd met een behandelplan. Dit houdt in dat uw paard fysiotherapeutisch behandeld wordt , dat u huiswerkoefeningen mee krijgt en dat ik u een trainingsadvies geef. Tevens zal ik een uitspraak doen over hoe lang het uitvoeren van het plan in beslag gaat nemen.

Ik heb verschillende mogelijkheden om het paard te behandelen.

Massage
Massage is een fysiotherapeutische vaardigheid waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende massagetechnieken. Afhankelijk van het doel dat ik wil bereiken, kies ik voor een bepaalde of meerdere technieken.

Ik kan het volgende bereiken door middel van massage;

  • pijndemping
  • verbeteren van de doorbloeding in bepaalde spieren
  • het normaliseren van spierspanning in bepaalde spiergroepen
  • totale ontspanning van het paard
  • Verbeteren van lymfe afvoer
  • verkleving van bindweefsel en/of oude littekens losmaken

Mobilisaties
Ik maak gebruik van mobiliserende technieken. Mobiliseren wil zeggen; het vergroten van de bewegingsmogelijkheden in gewrichten. Ik richt me daarbij ook op de gewrichten tussen de onderlinge wervels in de wervelkolom. Deze wervels moeten ten opzichte van elkaar kunnen bewegen.

Naast manuele technieken, laat ik het paard ook bepaalde (mobiliserende) oefeningen doen.

Bodywork en Stretches
Deze mobiliserende oefeningen vallen voornamelijk onder bodywork en stretches. Deze oefeningen zijn gericht op het verkrijgen van maximale mobiliteit en spierlengte. Op een manier dat het paard links en rechtsom gelijk wordt en zich uiteindelijk makkelijker laat rechtrichten.

Deze oefeningen worden in stilstand, maar ook in beweging uitgevoerd.

Fysiotechniek
De meest bekende voorbeelden van deze fysiotechnische applicaties zijn warmte en koude. Maar ook magneetveld-therapie en laser. Indien deze behandelvorm gewenst is, zal ik u adviseren hoe u uw paard hiermee kunt behandelen.

dry needling

Dry-needling behoort niet standaard tot de behandelmogelijkheden van een dierenfysiotherapeut. Ik heb hiervoor een extra opleiding gevolgd bij Andrea Schachinger.

Dry Needling is een techniek waarbij myofasciale triggerpoints (knopen) in de spieren van het paard worden behandeld met een 'droge naald'. Dit wil zeggen dat er geen vloeistof aan te pas komt.

Er wordt gebruikt gemaakt van acupunctuur naalden. Dit is ook de enigste overeenkomst met acupunctuur. De theorie achter beide behandelwijzen is totaal verschillend.

Bij dry-needling wordt een trigger-point in een spier aangeprikt waardoor deze uit elkaar valt. Omdat de paardenhuid hooggevoelig is, is het belangrijk een goede priktechniek te hanteren. Bij paarden die de dry-needling methode niet tolereren, kies ik voor massage. Als het paard dan beter ontspant kan ik vaak alsnog dry-needling toepassen.

Ik gebruik dry-needling als aanvulling op mijn behandeling. Soms voorafgaand aan de fysiotherapie om heftige afweerspanning in de spieren van het paard te doen afnemen. Soms gedurende de fysiotherapie behandeling om spieren beter te laten ontspannen zodat ik makkelijker de gewrichten/wervels kan behandelen. Het combineren van dierfysiotherapie en dry-needling zorgt er voor dat mijn totale behandeling meer effect zal hebben en ik meer kan bereiken in een korter tijdsbestek.

huiswerkoefeningen

Het succes van een fysiotherapie behandeling voor uw paard valt of staat mede met de training die erop volgt. 

Om een zo goed mogelijk effect van de behandeling te bereiken, zijn er bepaalde oefeningen/body stretches die u zelf kunt doen met uw paard. Deze oefeningen zorgen ervoor dat de verkregen bewegingsvrijheid bevestigd wordt en behouden blijft. Ik zal u instrueren hoe u deze oefeningen het beste kan doen.

Tevens bespreek ik met u de mate en wijze van training en beweging in de periode na de behandeling. 

Hierbij beantwoord ik vragen als 
"Hoeveel rust heeft mijn paard nodig?", 
"Waar moet ik op letten tijdens het rijden?" en 
"Wanneer kan ik weer op concours?".

fysiotherapie onder het zadel

Anne Pross dierfysiotherapie biedt de mogelijkheid om u bij te staan tijdens uw trainingen onder het zadel. 

Deze fysiotherapie onder het zadel kan bijvoorbeeld worden ingezet nadat uw paard behandeld is en u hulp wenst bij het laten aansluiten van uw training op de behandeling.
Maar ook als u uw paard weer oppakt na een blessure of tegen rijtechnische zaken aanloopt die u graag eens door een dierenfysiotherapeut wilt laten beoordelen.

 


AP Dierfysiotherapie
Geelster 100
7577 GD Oldenzaal

06-13605995
info@apdierfysiotherapie.nl

Contact ons

Erg vakkundig

Vakkundig. Vriendelijk. Recht door zee.

Aanrader

Ik raad alle paarden Anne Pross dierfysiotherapie aan. :)

Goede fysio

Dikke aanrader om je paard door haar na te laten kijken en te laten behandelen.

Vriendelijke fysio

Neemt de tijd en luistert naar je verhaal.

Echt een topper!

2 weken terug heeft mijn merrie een behandeling van Anne gehad en ze is nu lekker los en veel fijner te rijden.

4.80/5