Vraaggesprek
Een consult dierfysiotherapie begin ik gewoonlijk met een vraaggesprek. Tijdens dit gesprek wil ik graag meer te weten komen over uw paard, de klachten, het ontstaan van de klacht, wat het in stand houdt/verergert of verbetert en eventuele behandelingen. Maar ook hoe uw dagelijkse training eruit ziet, wat u het paard voert en welke (sportieve) prestaties u uzelf en het paard ten doel gesteld heeft.
Inspectie
Vervolgens zal ik het paard inspecteren. Daarbij let ik op de bouw, de bespiering, de gewoontehouding van het paard en andere zaken die zo opvallen. Daarna zal ik over het hele paardenlichaam voelen (palperen) naar aanwijzingen die voor mij van belang zijn. Denk aan warme plekken, zwelling, gespannen spieren en dergelijke.
Bewegingsonderzoek
Aansluitend wil ik het paard graag zien bewegen. Gewoonlijk is dit aan de longe, maar indien nodig kan dit ook onder het zadel zijn. Het bewegingsonderzoek bestaat uit de volgende onderdelen;
- Stap en draf op de rechte lijn op harde ondergrond.
- Stap en draf op de volte op harde ondergrond.
- Stap, draf en galop op de volte op een zachte ondergrond.
Als het bewegingsonderzoek is afgerond zal ik weer het hele paard palperen. Nu om te zien of er veranderingen zijn in vergelijking tot voor het bewegen.
Lichamelijk onderzoek
Daarna zal ik uw paard lichamelijk onderzoeken. Ik onderzoek o.a. de beweeglijkheid van de gehele wervelkolom, de spanning en lengte van bepaalde spieren, de beweeglijkheid van afzonderlijke gewrichten, de eventuele pijnlijkheid van bepaalde structuren en de lenigheid van het paard in zijn geheel . Indien nodig kan ik een neurologisch onderzoek doen.
Na het doen van deze onderzoeken zal ik de uitkomsten met u bespreken en in samenspraak met u een behandelplan opstellen. Indien nodig zal ik, afgaande op mijn bevindingen, uw paard doorverwijzen naar de dierenarts.